نفقه به زبان ساده
تاريخ : شنبه 7 مرداد 1391برچسب:حقوق خانوادگی , نفقه, | 14:36 | نویسنده : وکیل باشی

 


    در لغت نفقه به معنی هزینه و خرجی برای رفع مایحتاج ضروری تعریف شده است که بر اساس همین تعریف ، نفقه از پرداخت هزینه های غیر ضروری یا هزینه های اصطلاحا لوکس جدا می گردد . در تعریف مستحق نفقه به کسی گفته می شود اصطلاحا ندارد باشد یعنی هزینه یک شبانه روز گذران زندگی خود یا عیالش را نداشته باشد . اما در عرف امروز به نظر می رسد کمی این معیار باید تغییر یابد یعنی  کسی مستحق است که در حال حاضر نتواند هزینه خود را تامین بنماید ، حال ممکن است در آینده این موضوع تغییر یابد . در مقابل منفق نیز باید بتواند این نفقه را پرداخت کند یعنی با پرداخت نفقه دچار مضیقه نگردد که البته این موضوع استثنائا در پرداخت نفقه زوجه اعمال نمی شود.

عمده قوانین مربوط به نفقه در قانون مدنی مورد طرح قرار گرفته اند و بر این اساس به طورکلی فرد نفقه دهنده به واسطه الزامات مندرج در آن قانون بایستی به دو طیف افراد نفقه پرداخت بنماید . که بر این اساس زوجه در نکاح دائم و اقارب ( البته با رعایت اصول خاصی ) را می توان ذکر نمود . بین این طیف دریافت کنندگان نفقه تمایزات متعددی وجود دارد اما یکی از نکات مهم جدا کننده این دو طیف بحث عدم مانعیت اعسار برای پرداخت نفقه زوجه می باشد که بر این اساس در صورت عدم قدرت زوج بر پرداخت نفقه زوجه ( دائمی ) قانون حقوق خاصی را برای وی در نظر گرفته است . اما این موضوع در نفقه اقارب به این شکل نیست و حتی بحث پرداخت نفقه به این طیف نیز بر اساس معیار درجه دارایی نفقه دهنده  سنجید می گردد .

در ابتدا با تمرکز بر نفقه اقارب بایستی بیان شود که منظور از اقارب واجب نفقه در قانون مدنی خویشاوندانی هستند که بنا به بیان قانون در خط عمودی فرض از حیث طبقه قرار می گیرند ، یعنی قرابتی که حتی با وجود واسطه و یا عدم واسطه قابل طرح است مانند پدر بزرگ ، پدر ، و فرزند که در این مورد در صورت احتیاج فرزند در ابتدا پدر و در صورت نبود پدربزرگ در صورت استطاعت بایستی نفقه نوه خود را پرداخت نماید . البته این قضیه قابل طرح به صورت عکس نیز هست به طوریکه در صورت استطاعت نوه وی باید نفقه پدر یا پدر بزرگ خود را پرداخت کند ، این سیستم اصطلاحا خط انفاق عمودی در قانون مدنی مورد طرح قرار گرفته است . در نتیجه با این معیار خویشاوندانی مانند برادر یا خواهر ، بر اساس قانون ملزم به پرداخت نفقه به یکدیگر نیستند . البته در این بحث نفقه اولاد به دلیل ویژگی خاصی که دارد دارای ضوابط خاصی وجود دارد  است که نیاز به طرح آن نیست . و همینطور در صورت وجود تعدد در مستحقان به نفقه نیز  . از جمله ویژگی های دیگر نفقه اقارب این است که نفقه ناظر به آینده است ، منظور از این موضوع که نفقه اقارب در زمه قرار نگرفته و در صورت عدم پرداخت نفقه می توان برای آینده آنرا مطالبه کرد . در واقع پرداخت این نفقه یک تکلیف متقابل است که ممکن است تغییر منفق دهد.

در طیف دیگر نفقه زوجه قرار دارد که دارای تمایزاتی خاص نسبت به نفقه اقارب است ، از جمله بر ذمه قرار گرفتن ، یعنی نسبت به گذشته هم قابل پیگیری است ، عدم نیاز به تمکن منفق و تقدم در پرداخت نسبت به سایر دیون .

صرف نظر از وضعیت فرد نیازمند به نفقه قانون اصولا دو روش برای پیگیری این موضوع طراحی نموده است که به الزام مدنی یا الزام جزایی نام انفکاک است . الزام مدنی منظور پیگیری و طرح دعوا در دادگاه حقوقی است که می توان با دادخواست نفقه از دادگاه برای نفقه آینده طرح دعوا نموده و حتی اموالی را از کسی که قانونا ملزم به پرداخت نفقه است توقیف نمود . اما از سوی دیگر الزام کیفری نیز برای فردی که بایستی نفقه را پرداخت کند اندیشیده که تحت عنوان ترک انفاق جرم انگاری گشته است و مجازات آن حبس از از سه ماه و یک روز تا پنج ماه گردیده است . که بنظر می رسد اثبات این جرم نیاز به وجود سابقه ای از عدم پرداخت نفقه بوده و نتیجتا این نوع ضمانت اجرا ناظر به نفقه گذشته است .



نظرات شما عزیزان:

سحر
ساعت12:46---8 مرداد 1391
با تشکر
بهتر بودن بر نفقه زوجه بیشتر تمرکز می نمودید


نام :
آدرس ایمیل:
وب سایت/بلاگ :
متن پیام:
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

 

 

 

عکس شما

آپلود عکس دلخواه: